2020-12-29 08:12:19• hírek • Bede Emőke

A petárdák és tűzijátékok veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

A szilveszter közeledtével gombamód szaporodnak azok a kereskedők, akik a törvény által nem engedélyezett pirotechnikai eszközök értékesítésével próbálnak meg seftelni. A Szatmár megyei rendőrség az utóbbi időben több ilyen személyre is lecsapott, és minden esetben tetemes mennyiségű durrogtatót koboztak el, ám az akciónak koránt sincs vége, mi több, az elkövetkező napokban fokozott rendőri jelenlétre kell számítani.

A petárdák és tűzijátékok kapcsán tudni érdemes, hogy továbbra is illegális a szórakoztató célra szánt pirotechnikai eszközök F2, F3 és F4-es kategóriájába eső típusainak, a színpadi pirotechnikai termékeknek (T1-es és T2-es kategória), illetve a kifejezetten csak pirotechnikusok által használható (P2) eszközöknek a birtoklása, használata és árusítása. Ez azt jelenti, hogy az olyan durrogó-pukkanó eszközökről kell lemondaniuk az e módon ünneplőknek, melyek komolyabb kockázati tényezőt jelentenek, hiszen könnyedén súlyos sérüléseket és tüzet is okozhatnak, ha valaki nem rendeltetésszerűen szórakozik velük. Ezt a megkötést pedig érdemes tényleg szem előtt tartani, ugyanis a pirotechnikai eszközök jogosulatlan használata bűncselekménynek számít, és három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, birtoklásért pedig pénzbüntetésre kell számítani.


De akkor mégis mivel és hol durrogtasson az, aki mindenképp így szeretné ünnepelni az újév beköszöntét? Nos, a Román Rendőrség hivatalon honlapján elérhető tájékoztató szerint a 18-ik életévüket betöltött személyek csak az F1-es és P1-es kategóriába tartozó, tehát a kevésbé veszélyes anyagokból tárazhatnak be. Az a kereskedő, aki nem ennek megfelelően jár el, tehát 18 évnél fiatalabbaknak is elérhetővé teszi a mindenféle durrogtatókat, szintén három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést kockáztat.


A Szatmár Megyei Rendőrség hétfői közleményében ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a romániai piacon megjelent egy P1-es besorolású petárda, melynek rendeltetése azonban nem a szilveszteri ünnepléshez köthető. Mint írják, ez a durrogtató korábban az F2-es és F3-as kategóriába tartozott, elsődleges rendeltetése pedig a vadriasztás, tehát e petárdatípus használata csak a földjeiket védelmező gazdáknak és a vadállatok által megtámadott személyeknek ajánlott. Noha e termék jelenleg P1-es besorolással rendelkezik, szilveszteri mulatozáshoz továbbra sem javasolt, hiszen az eszköz különösen veszélyes lehet az avatatlan kezekbe kerülve.


A szigorú megkötések ellenére sokan döntenek úgy, pukkanó-robbanó eszközökkel búcsúztatják az óévet. Hiábavaló volna elvárni, hogy mindenki mondjon le erről a szélsőséges megítélésű szokásról, azonban arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy se saját magunk, se mások testi épségét ne veszélyeztessük, hiszen az óévbúcsúztató örömből egy szempillantás alatt rémálom lehet.


Az illetékesek továbbra is arra intik a szilveszterkor durrogtatni óhajtókat, hogy csak megbízható, engedéllyel rendelkező forrásból szerezzék be a muníciót. Szatmár megyében 10 cég kapott arra vonatkozó hatósági engedélyt, hogy pirotechnikai eszközöket árusítson, ebből hat Szatmárnémetiben, három Avasfelsőfaluban, és egy Nagykárolyban található.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: